Om speedway

Speedway er faktisk en ganske gammel sport, eldre enn man skulle tro, spesielt med tanke på formen, og hvordan det konkurreres. Det ble først konkurrert i 1923, og med tanke at det ikke var så lenge siden at motorsykler begynte å bli brukt, så er det ganske overraskende faktisk. Det er også visse bevis på at speedway racing, eller en tidlig form av det ble praktisert i USA før den første verdenskrigen, og i Australia også faktisk. Igjen, det er ganske overraskende, men når en tenker over det, så er det jo også ganske logisk, da folk alltid har hatt lyst til å konkurrere for å se hvem som klarer å kjøre fortest. Da du kan lese mange artikler her på elganemk.no om speedway og de ulike tingene av interesse så tenkte vi å prate mer om historien rundt det.

Speedway har ikke en uniform som sådan, slik man kjenner til det fra andre idretter, selv om visse ting er påkrevd for sikkerhetens skyld. Det er dog ikke så strengt at man ikke kan velge hva man vil ha på seg. Så om man vil ta på seg en gant hoodie så kan man jo det, selv om kanskje det ikke er til å anbefale. Men det er jo uansett opp til en selv, og hvordan man føler seg komfortabel å konkurrere i.

Generelt så blir det akseptert at det er Johnnie Hoskins, en sjåfør fra New Zealand, som oppfant sporten, men det er også noe som blir motsagt av mange i sporten selv. Det er vanskelig å vite nøyaktig, fordi det ikke var en utrolig populær sport i begynnelsen, så det var ikke veldig mye oppmerksomhet rundt det, som mange andre idretter har hatt. Det som jo er uvanlig med speedway er at kontakt er lov mellom riderne, noe som gjør at det jo også er en viss fare involvert. Fordi på det forteste går det i hastigheter på 110 kilometer i timen, på terreng som kan være ganske vanskelig å kontrollere, spesielt om man har andre som dulter borti deg. Banene må være 260 til 425 meter lange, noe som vil si at det ikke er veldig langdryge konkurranser. Derav navnet også så klart.

Speedway som en organisert konkurranse blir administert av et internasjonalt forbund, FIM, Fédération Internationale de Motocyclisme, noe som betyr at man må bli anerkjent av de, før man kan lage konkurranser internasjonalt. Det er en ganske populær sport, men med tanke på den store konkurransen som finnes fra andre løp med høy hastighet, så er det et marked det er vanskelig å hevde seg i. Det har dog sin fanbase, og med tanke på det, så kommer det til å eksistere ganske lenge enda.